El Municipi

Història
20/10/2005

El nom de Rafelguaraf procedeix de l'àrab Rah Gurab que significa "finca de l'Gurab"; Gurab és el nom de moltes branques i tribus àrabs.

 

Després que el Rei Jaume va tenir per seva la ciutat de Xàtiva i el seu partit, va tractar de poblar de gent escollida, així per sang, com pel valor que en aquella conquesta havien mostrat; i va escometre el repartiment de les terres i despulles el 7 de febrer de 1.248. El repartiment es va fer entre més de 600 persones, que van quedar hereves de la ciutat i els pobles del voltant; i esmentarem ací d'alguns els llinatges romanen a Xàtiva fins al dia d'avui. Són: Guillem Sancho, Juan Martorell, Martín de Molina, Ausiàs Ferrer, etc.

 

Manel, Feldeta i Rafelguaraf seus comarcans, amb cent trenta cases de moriscos entre els tres; va ser senyor don Luis Castellà la dita lloc de Manuel als cavallers de Tallades anteriors amos. Van ser Ferran el Catòlic, i l'Emperador Carles V, els quals es van servir del seu gran talent en ocasions de gran importància. Va morir el secretari Don Pedro amb una encomana de Santiago, va tenir 2 fills que van ser Don Joan Quintana que morir a la seva pàtria valenciana. La Torreta i Abad, dels frares Jerònims de sant Miquel dels Reis; Toselit dels Cavallers Garcías, Benifull dels Asiones i Orcheta de les Tallades.

 

L'any 1564 Rafelguaraf depenia de Xàtiva, pogués ser com pedania.

 

Del llibre "Manaments i Empars" de 1623:

 

"Il·lustre marquès cosí meu, lloctinent i capità general, al comte del Castelló tinc mercè dels danys i pèrdues que va tenir el seu cas per causa de l'expulsió de cinc per una vegada confirmades, A de "birorios cerifales i cotable cinc-cents" creats del que procedit de les terres i béns que van ser dels moriscs expulsats i van quedar en el Realengo del seu regne venudes i establertes per comissaris amb condició que casa i béns seran lliures. ... ni fugats a fideïcomís els que convertirà en els seus propis usos i utilitats lliurement. Però si el que convertirà en ... censals ... i per pagar altres càrrecs al fet que "ladina" casa i béns seran obligats. Com ... es conté en el privilegi de configuració que ..., i per que agora per la seva banda ferma la suplicada que ... que s'ha entestat en molt gruixudes signatures perquè ... que a casa té i acudeix així mateix a altres cases de ... mercè de permetre i consentir que pot disposar lliurement de les ... a la seva voluntat com millor li estigués i semblés, sense obligar-lo a convertir-los en els efectes a que estan "derenedas" pel ritu "..." configuració i perquè els que tingut per ... les raons referides, a encàrrec i comandament lloc ... i consentiu posar darrere ... la clàusula i condició"

 

 

Jo, el rei (FelipeIV)

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31