El Municipi

GASTRONOMÍA RAFELGUARAF.

GASTRONOMIA LOCAL

 

La cuina de Rafelguaraf, destaca per la gran varietat d'arrossos valencians i les seues diferents especialitats. Així mateix, destaca la rebosteria local, amb el popular dolç "rotllo d'espuma (Rotllo de Rafelguaraf) "
Els ingredients utilitats en el rotllo d'espuma són :
·6 ous
·1/2 kg. de sucre
·100 grs. de sagí de porc
·2 cullerades de maicena
·1 got de llet
I la preparació és la següent :
Es baten les clares a punt de neu i se'ls afig una tercera part del sucre, mesclant-se tot fins asconseguir una massa molt compacta.
Una altra tercera part de sucre es fa a punt de caramel i s'afig a la massa preparada anteriorme, removent bé. Amb el seguí de porc s'unta una cassola de fang de 6 racions, en la que es posarà la massa per a posar-la a coure de 5 a 7 minuts a foc lent.
Després es deposita en una font redona i fonda, abocant sobre el rotllo crema feta amb llet, els rovells dels 6 ous empleats anteriorment, el sucre restant i la maicena. Se servix fred.

A continuació donem algunes receptes de dolços casolans que encara es conserven i que actualment preparen les dones del nostre poble com són :

·Torró d'ametla
·Torró de cacau
·Coques de massapà
·Pastissos de moniato
·Rotllos d'anís
·Coques de sagí
·Rotllo de Rafelguaraf (que la recepta ja l'hem vist abans)
-Torró d'ametla :
Ingredients :
·1 kg. d'ametla
·1 kg. de sucre
·5 ous
Preparació :
Es tritura l'ametla i el sucre es fa glacé, triturant-ho bé en el molinet de café. Se mesclen els ous i el sucre i es treballa un poc amb la batedora. Després es mescla amb l'ametla; es posa un poquet de canella i mitja corfa de llima triturada. Tot es pasta amb les mans fins que queda una massa ben compacta. Es posa un paper transparent i s'aplana en un motle.

 

-Torró d'ametla torrat :
Preparació :
Es prepara com l'anterior però es torren les ametles i no es posa llima.

 

-Torró dur :
Ingredients :
·1 kg. d'ametla crua
·1/2 kg. de sucre
·1/2 kg. de mel
Preparació :
Es posa el sucre i la mel a foc lent. Quan estiga un quart d'hora se li afig l'ametla, es remou sense parar un total de 55 minuts des del principi.

 

-Torró de cacau :
Ingredients :
·1 kg. de cacau mòlt i torrat
·1/4 kg. d'ametla
·1/4 kg. de galletes María
·La ratlladura d'una llima
·Canella
·1 kg. de sucre
·Got i mig d'aigua
Preparació :
Es molen tots els ingredients i es meclen bé amb la ratlladura de la llima i la canella. Amb el sucre i l'aigua farem un almívar que ho afegirem a la mescla que tenim preparada removent molt de pressa fins formes la massa; la qual passarem a un recipient aplanant-la i estrenyent-la perquè quede compacta. Damunt posarem un poc de sucre mesclat amb canella.

 

-Coques de massapa :
Ingredients per a tres coques :
·3 ous
·1/4 kg. de sucre
·1/4 kg d'ametla mòlta
·1/4 kg. de carabassat
·6 hòsties
Preparació :
S'alcen les clares a punt de neu i se'ls afig el sucre, els rovells i la ametla, mesclant fins a fer una massa que es posa damunt de les hòsties. A continuació se li va posant el carabassat tallat a llesques molt fines i anous a trossets. Amb una hòstia es tapa i es posa uns minuts al forn.

 

-Pastissos de moniato :
Ingredients :
·1 got de mistela
·1 got de d'aiguardent
·Got i mig d'oli
·1/2 kg. de sucre per cada kg. de farina
Preparació :
Es posa l'oli en la paella i quan estiga calent es cremen 2 corfes de llima. Es deixa refredar i quan estiga tebi, es pasa totfins que la pasta quede ben fina. Es fa en xicotetes porcions planes, que s'omplin de moniato i es couen al forn, Al moniato se li afig canella, llima ratlla i sucre a gust, donant-los el punt fins que quede una crema fina.

 

-Rotllos d'anís :
Ingredients :
Per a les mesures es pendrà un got xicotet.
·Got i mig de mistela
·Got i mig d'aiguardent
·5 gots d'oli
·1 got de sucre.
Preparació :
Es posatot en una cassola al foc i quan estiga apunt de bullir es trau i s'afig la farina que admeta sense deixar que lamassa es faça massa dura. Es dóna forma als rotllets que es posen al forn i empolvoren amb sucre.

 

-Coques de sagí i cacau :
Ingredients :
·1 tassa de sagí
·1 tassa d'oli
·1 tassa de sucre
·La farina que admeta
·La ratlladura d'una llima
·Un poc de canella
Preparació :
Es pasta tot i es fan coquetes. S'empolvoren de sucre i canella per a posar-la a torrar al forn.

 

LA CUINA Y COSTUMS VALENCIANS (asociació d'ames de casa "TYRIUS") Rafelguaraf :

El terme municipal de Rafelguarf té en l'actualitat 19.658 fanecades, de les que aproximadament 120 están dedicades a cultius herbacis com tomaques, melons d'alger, melons, fresons... De pruneres hi ha plantades 1.152 fanecades, les restants están plantades de taronges de diferents varietats : navelines, salustianes, cadeneras, clementines, fines, nuleras...
Quasi tota l'econamia del nostre poble es basa em i per la taronja, perquè són nombroses les families que treballen en la recol·lecció de cítrics, en el seu transport als magatzems, en la seua manipulaci´´o i confecció per a la seua exportació a l'estranger.
En un passat no molt llunyà, havien diversos comerços que treballaven en esta localitat. Firmes conegudes com : "Blanto", "Batiste el cellut", "el tio Ros", "Hermanos Arnal", Ricardi Damián" i "El Pinar"; que donaven treball a quasi tots els veïns del poble i molts forasters que venían a fer la temporada de la recol·lecció, donant-se un gran moviment de gent : sobretot qquan estos temporers es concentraven a la Plaça de l'Ajuntament i a les portes de l'hostal per a "llogar-se", cosa que es feia per "el cap de cuadrilla" de matí molt enjorn i després de pendre's un carajillo.
Hui el costum han canviat, la gent ja no es trova en un lloc determinat ni són temporers. Però el que no canvia són les nostres taronges, cuidades amb la mateixa cura i amor amb què només els agricultors valencians saben fer-ho, potser per tractar-se d'un minifundo. Estes xicotetes parcel·les han sigut heretades de pares a fills, i comprades amb molt esforç i sacrifici, haven de fer moltes vegades temporades a França treballant en la verema.
Potser per aço no comprenen en altres parts d'Espanya que els agricultors valencians continúen amb estes terres que han deixat de ser rendibles, perquè tant els abonament, l'aigua de reg els productes fitosanitaris i les contribucions a l'estat es porten l'import que el llaurador ha tret de la seua collita, no comptant amb que haja tingut sort de cobrarla. En altres temps, quan se cap al tracte de venda, es donava una señal a compte si la compte era embadalida i la resta es pagava a l'acabar de recol·lectar. Si la venda era a "ull", es crobava inmediatament al fer el tracte. En l'actualitat els comerciants no paguen fins a haver venut la mercadería, y moltes vegades sorgix la desagradable sorpresa que el comerciant no paga i l'agricultor en resginació i amb fonda amargor diu " a l'any que ve Deu provirà" i torna a començar el cicle de la "esporgà", allà en la primavera, quan els arbres están en flor, perfumant l'ambient amb l'aroma intens de la flor del taronger i es continua treballant la terra, abonant i regant amb el mateix ímpetu, amb la mateixa il·lusió de sempre, dedicant-li tot el temps necessari, tal com faria un pare amantíssim dels seus fills pensant "quin taronger" deixarà per a casa quan "faça el tracte"; ha de ser un determinat i que per circustancies que la gent ignora, però que el propietari molt bé coneix té les taronges més dolces.
La taronja es pot prendre de moltes maneres. La més coneguda per nosaltres és la més primitiva: acabada d'agafar de l'arbre, quan en les vesprades de tardos passegem entre els tarongers i la trobem daurada i abellidora. Clavem l'ungla i comencem a perlar-la, aspirant la seua olor i sentint dins del nostre ser tota la força de la nostra volguda terra.
Altres formes de prende-la són en suc, guisats i postres.
L'hostaler major de Castella, Cándido, entre el millor i més selecte del seu receptari aconsella degustar les "chuletas de gamo con naranjas". Però hi ha altres receptes més senzilles, però no per això menys interessants i que detallem a continuació:
-Aigua de Valencia :
Beguda preparada per a 12 persones :
Ingredients :
·4 botelles de xampany sec
·3,5 l. de suc de taronja
Preparació :
Refrigere el xampny, el suc de taranjo, les copes i una gerra gran.
Per a servir, aboque el sucs de taronja en la gerra. Òmpliga per la mitat cada copa de suc i complete amb el xampany.

 

-Cóctel de taronja :
Ingredients :
·1 taronja
·3 gotets de vodka fred
·3 gots de suc de taronja
·1/2 got de licor de taronja
·3 gots de sifó
·Rodanxes de taronja per a decorar
Preparació :
Pele la taronja, tallant a continuación les peladures en tiretes de la grandària d'un furgadents. Submergisca les tiretes en aigua bullint durant 30 segons; escórrega i aclarisca davall el doll de l'aigua freda; asseque-les amb paper absorbent i reserve. Dividisca la taronja en gallons, i junt amb les tiretes, tape-les i reseve-les en el frigorífic fins que faça falta. Tire el vodka en una gerra gran i any removent el suc i el licor de taronja, i acontinuqció els gallons i les tiretes de taronja.

 

-Ensalada de carlota amb suc de taronja :
Preparació per a 4 persones.
Ingredients :
·700 grams de carlotes a rodanxes fines
·Ratlladura fina de taronja i el suc
·25 grams de mantega
·1 culleradeta de sucre
·Una mica de sal
·Pebre negra acabada de moldre
Preparació :
Pose les rodanxes de carlota en un casset amb la ratlladura i el suc de taronja, margarina, sal i pebre al gust. Cobrisca just amb aigua freda. Porta a ebullició a foc viu i després deixe coure lentament, sense tapar i a foc mínim durant 40-45 minuts fins que les carlotes estiguen tendres i quede poc líquid. Passe les carlotes a una font de servir i regué amb el liquid de cocció restant. Adorne amb una rodanxa de taronja i una branqueta de jolivert.

 

-Sopa freda de carlota i taronja :
Preparació per a 4 persones.
Ingredients :
·500 grams de carlotes
·1 cullerada d'oli
·1 ceba picada
·1 copeta de Xerés semiseco
·1 l. de caldo de pollastre
·El suc de 3 taronjes
·Sal i pebre
Preparació :
Calen l'oli, possa la ceba i ofegue-la durant 5 minuts. Possa el Xerés i deixa que bulla. Possa les carlotes talladles i assaone el caldo deixant que bulla. A l'arribar a este punt, deixe refredar, passe tot per un passapuré; aboque-ho en un bol i deixe-ho en la nevera durant 2 hores. Abans de servir possa el suc i la ratlladura; prove de sal i pebre i servisca en tasses de sopa empolvorant amb carlota ratllada.

 

-Peix a la taronja amb salsa de iogurt :
Preparació per a 4 persones.
Ingredients :
·4 filets de mer
·3 taronjes
·2 cullerades d'oli
·1 iogurt natural
·Sal i pebre
·20 grams de mantega
·15 grams de farina
·Jolivert fresc picat
Preparació :
Esprema el suc de les taronjes i coga-ho amb l'oli i el iogurt, saone els filets de peix amb sal i pebre i pose'ls en una font per al forn. Aboque la ,escla de taronja i el iogurt en els filets i deixe-ho en adob un hora. Després pose el forn i tinga-ho uns 20 minuts fins que estiga cuinat. Pele la taronja restant i talle-la. Quan el peix estiga torrat abpque la mescla de taronja en una cassola, afig la mantega y la farina que es mescle bé, pose-la al foc, aboque la mescla fins que s'espessisca la salsa, que es posaría sobre els filets de peix. Adorne-ho amb els gallons de taronja servint inmediatament.

 

-Cassola de renyons a la taronja :
Preparació per a 4 persones
Ingredients :
·500 grams de renyons de cordes sense pell, nets i picats.
·3 cullerades d'oli
·1 ceba picada
·1 dent d'all picat
·1/4 l. caldo de pollastre
·2 cullerades de vinagre de vi blanc
· Un pessic de mostassa i pebre roig
·Una cullerada d'estragó fresc picat
·La trencara d'una taronja rallada
·El suc d'una taronja
·100 grams de xampinyons tallats
·Sal i pebre negre
Preparació :
Pose l'oli en una paella gran amb tapadora, possa la ceba i l'all i sofrija. Poassa els renyons a la paella i freda durant 3 o 4 minuts removent. Aboque el caldo, el vinagre, la mostassa, el pebre roig i l'estagón en a paella mab les ratlladures de corfa de taronja i el suc. Dóna-li unes voltes i possa els xampinyons. Saona al gust amb sal i pebre. Pose-ho a bullir i tinga-ho a foc lent durant 15 minuts fins que els renyons estiguen tendres.
Pose'ls en una font calenta de servir, empolvore de jolivert i guarnisca amb rodanxes de taronja. Servisca'ls calents.

 

-Porc torrat amb farcit de taronja :
Menjar preparat per a 4 persones.
Ingredients :
·1.250 grams de carn de porc
·Jolivert picat
·El suc i la pell ratllada d'una taronja
Preparació :
Calfar el forn, estendre la carn sobre la taula i done-li un tall longitudinal per a facilitar la col·locació del farcit. Empolvorar l'interior amb salsa i pebre.
Per a fer el farcit, calfar l'oli en una paella, afegir la ceba i el jengibre sofregint-ho. Mesclar els ingredients restants amb la ceba afegint el suficient suc de taronja per a fer una pasta consistent. Estendre el farcit sobre la carn, lligar amb un bramador fi. Col·locar-ho en el rostidor i tindre-ho en el forn d'hora i quart a hora i mitja fins que estiga fet.
Els sucs haurien d'eixir transparents quan es punxe amb una agulla la carn. Llevar el fil, pasar a una font temperada i servir amb una guarnició de rodanxes de taronja.

 

-Xulles de daina amb taronges :
Recepta de l'Hostal de Cándido a Segovia, per a 6 persones.
Ingredients :
·12 xulles de daina
·4 taronges nável (grans)
·2 dl. de coñac
·100 grams de mantega
·1/2 l. de vi negre fort
·100 grams de carn magra de daina
·1 ceba xicoteta
·12 grans de pebre destrals
·1 cullerada de maicena
·2 cullerades de vinagre
Passar tot això per un tamís fi.

 

-Postres de gerd i taronja :
Preparació per a 6 perosnes
Ingredients :
·6 galletes de bescuit
·3 cullerades de melmelada de gerd
·4oo grams de gerd de llanda
·4 cullerades de licor de taronja o de mandarina
·100 grmas de mandarines en conserva escorregudes (o fresques escaldades)
·425 grams de crema
·6 cireres confitades partides per la mitat per a adornar.
Preparació :
Talle els bescuits per la mitat, horitzontalment, unte'ls de melmelada de gerd i torne a ajuntar-ho. Col·loque'ls en una font de servici fonda. Mescle l'almívar dels gerds amb 2 cullerades de licor. Aboque-ho pels bescuits i deixe que s'impregnen. Pose els gerds per damunt i els 2/4 de les mandarines i la crema sobre la mescla de fruita. Faça el xantillí segons instruccions del paquet. Quan espere, incorpore batent el licor restant i estenga sobre la crema. Adorne amb les mandarines restants i les cireres partides.
Refrigere abans de servir.

 

-Castells de galea de taronja :
Preparació per a 4 persones :
Ingredients :
·425 grams de sèmola de púding en llanda (o arròs amb llet)
Per a adornar prepararem :
·60 grams de coco sec ratllat
·300 grams de trossets de mandarina escaldafa
·Fulls d'angèlica
Preparació :
Prepare 4 flaneres mitjanes. Col·loque la galea en una cassola amb l'aigua bullint i remoga a foc lent fins que es dissolga. Retire-la del foc i deixe gelar. Amb el tenidor bata la semoleta per a un puding junt la galea fins que tot es mescle per igual. Distribuïsca la mescla entre les flaneres i deixe-les refredar en la nevera una hora. Després traga-lesi col·loca-les en una copa de vidre ampla; empolvore el coco sobre els postres i els costats dels castellets. Adorne per damunt els trossets de taronja i adorne amb el full d'angèlica. Servisca ben freds amb licor de taronja en la base.

 

-Bescuit gelat amb formatge i taronja :
Preparació per 6-8 persones.
Ingredients :
·El suc i la pell ratllada de 2 taronges
·2 ous
·50 grams de sucre
·1 cullerada de gelatina en pols
·500 grmas de formatge bla
·150 grams de crema amarga (o iogurt)
·Oli per a greixar
·La galleta
·50 grams de mantega
·175 grams de galletes de xocolate picades
Per a la decoració :
·Crema de nata batuda ensucrada
·Rodanxes de taronja
Preparació :
Per a fer la galleta, fondre la mantega en un casset afegint les galletes picades i remoure perquè mescle bé. Greixar un motle redó de 18 a 20 cm, de base, vertit la massa anterior i refrigerar. Posar els rovells dels ous i els sucre en un recipient i batre fins que estiga cremós; afegir la pell de la taronja i la mitat del suc. Posar la resta del suc en una tassa afegint-li la gelatina i deixar fins que estiga esponjosa. Col·locar en un recipient d'aigua calenta i remoure fins que es dissolga la gelatina. Vertir a la mescla d'ou i taronja.
Mesclar el formatge amb la massa i afegir a crema amarga (o el iogurt); batre bé fins que estiga toto suau, tapar i refrigerar. En un recipient es baten les clares dels pus a punt de neu afegint-ho a la mescla del formatge i vertir el modle amb la massa. Anivellar i col·locar en el congelador fins que estiga dur. Per a serir, donar-li la volta al modle i col·locar-ho en una dont. Amb una cullera anar popsant la nata batuda dins de la mànega pastissera i amb embocadura fina adornar per la vora del bescuit. Al voltant adornar amb rodanxes de taronja i servir gelat.

 

-Plàtans en salsa picant de taronja :
Preparació per a 4 persones.
Ingredients :
·4 plàtans ben sancers
·1 cullerada de sucre
·Una brifola de canella en pols i anou moscada d'especies mixtes
·La claixca rallada i molt fina i el suc d'una taronja nável
·15 grams de manteca
Preparació :
Mescle el sucre i les espècies, any la corfa ratllada i el suc de taronja i remoga bé fins que combinen. Tall diagonalment els plàtans en trossos esbiaixats. Fon la mantega. Any els plàtans i freda ràpidament durant 1 minut. Aboque removent la mescla de suc de taronja; deixe que la mescla es calent bé. Després retire la paella del foc. Amb una cullera passe els plàtans calents i la salsa de taronja a quatre bols i servisca inmediatament.

 

-Gelatina de mandarina :
Preparació per a 6 persones :
Ingredients :
·10 mandarines o clementines
·2 cullerades de suc de llima
·2 cullerades d'aigua
·1 cullerada ben omplida de gelatina en pols
·2 dl. de nata
·1 cullerada de licor de taronja (o de cointreau)
Preparació :
Pose a refredar en la nevera un motle metàl·lic o flanera de 850 c.c.
Esprema el suc de 7 mandarines i pose el líquid en un got mesurador. Agregue el sucre; mescle el suc de llima amb l'aigua i empolvore la gelatina per damunt, deixant-la remullar 5 minuts en un casset. Després, pose el casset al Bany Maria removent la gelatina fins que el líquid estiga transparent. A banda el casset i refrede lleugerament. Aboque la solució en gelatina en doll fi sobre el suc del got mesurador donant voltes contínuament. Complete fins a 600 c.c amb aigua i referigere aproximadament 1 hora fins que comence a quallar.
Pele les mandarines llevant-li la pell blanca i els ossos. Incorpore els gallons a la gelatina a mig quallar. Aboque en el motle fi i pose en el congelador fins que congele. Després desemmotlar i adornar amb la nata muntada perfumant-la amb el licor.

 

-Taronja a l'almívar i licor :
Preparació per a 4 persones.
Ingredients:
·4 taronges
·Mig quart de kg de sucre
·Suc de llima i licor
Preparació:
Tallarem les taronges a rodanxes després de ben pelades, i les posarem en la font. Les corfes de les taronges, ben netes, les tallarem a tiretes, que posarem en aigua freda, les farem bullir durant mitja hora amb poc foc i les deixarem escórrer qua estiguen tendres. Es posa el sucre en un atuell de ferro, i amb poc foc es va fent l'almívar; sense deixar de remoure- ho amb una cullera de fusta, s'aparta del foc i se li acosta un gotet d'aigua que alçarà bambolles ràpidament; quan s'aquiete, tornarem a posar-ho en el foc i continuarem removent fins que tot el sucre quede convertit en almívar. Llavors se li posen les tiretes de corfa de taronja i es deixen coure un parell de minuts. Cal remoure-les fins que s'ameren totes per igual. Es trau l'atuell del foc, es deixa refredar i es mescla el seu contigut amb el suc de llima i el licor. Amb esta mescla s'arruixaran les rodanxes de taronja, ja llestes per a servir.

 

-Crema-caramel taronjada :
Ingredients :
·Ratlladura de corfa d'una taronja
·6 rovells i 3 clares
·1 cullerada gran de sucre
·1 got gran de suc de taronja
·Mitja cuarta de kg. de sucre per a encaramel·lar el motle
Preparació :
La ratlladura de corfa de mescla amb el suc i es deixa que repose una bona estona. En un lladregotet posarem el foc a la mitjana quarta de kg. de sucre -foc suau- amb un poc d'aigua: ho removem contínuament fins que es forme un almívar clar, i després, a foc viu i sense remoure, enfosquim l'almívar i ho aboquem en la flanera, o, millor encara, en quatre flaneres individuals, movent els atuells per a encaramel·lar-les també pels costats. Batrem les tres clares, els sis rovells i la cullerada de sucre; bressolat vaja a bullir acostarem el batut d'ous, remourem intensament i abocarem la crema en els motles o en el motle; després, coberts de paper untat amb mantega, els ficarem en el forn -quasi fort- durant vint minuts o poc més.

 

-Gran merengada de taronja :
Ingredients :
·6 ous
·Sucre al gust
·3 fulls de gelatina (cua de peix)
·6 bones taronges
·Corfa de taronja seca confitada
Preparació :
Batrem els sis rovells amb el sucre que es crega convenient -tres cullerades soperes almenys- ; i s'afig el suc de sis taronges; ho batrem novament i afegirem sucre si, al provar-ho necessitara. Diluïdes els fulls de gelatines, es mesclen bé amb el batut, que s'acostarà en un motle encaramel·lat i es courà al bany Maria.
Quan ja tinguem olla i abocat el flam en un gran plat redó i refractari, i prop de servir-ho, batrem les sis clares a punt de neu, dures i mesclades amb les tiretes molt fines (com a fideus) de la corfa confitada, recobrirem el flam, fent con un tassal de merenga, que espolvearem amb sucre i ficarem en el forn el temps just perquè prenga color.

 

-Macedònia :
Preparació per a 5 persones.
Ingredients :
·1 parell de taronges
·1/4 kg. de raïm
·1 bo tall de meló prou madura
·3 peres madures
·1 parell de plàtans
·4,18 kg. de sucre
·1 gotet de vi blan
·1 copeta de kirsch
Preparació :
Necessitarem un bon recipient de vidre en el qual anirem col·locant la fruita a capes: primer les taronges, ben pelades i trossejades; damunt, els grans de raïm, sense pell ni granet; després, el pixaner també a trossos, i de seguida les peres i els plàntans. Damunt de cada capa de fruita escamparem un poc de sucre, i al final li abocarem el vi mesclat amb kirsch, procurant que la fruita quede ben submergida en el líquid. Ho deixarem en la nevera un parell d'hores abans.

 

-Pasteló de taronja :
Ingredients :
·120 g. de farina forta.
·Un pessiquet de sal
·120 g. de mantega
·12o g. de sucre
·2 ous no massa batuts
·1 bona taronja, tipus nável si és possible.
Preparació :
Batrem la mantega i el sucre fins aconseguir una crema suau; afegirem -sempre movent-la- a poc a poc els ous, la farina, la sal, la ratlladura de la corfa de taronja, i abocarem la pasta en un motle bescuiter, prèviament untat interiorment amb mantega o sagí de porc. Ho ficarem en el forn, a foc mitjà o fluix.
Farem a banda una crema de 120 g. de mantega, 200 o 250 g. de sucre molt fi, batent-ho fins a aconseguir una crema esponjosa. Abans de tirar tot el sucre li afegirem mig gotet de sucs de taronja, sense parar de batre. Tret el bescuit delforn i una vegada fred, farem un tall horitzontal per la mitat, omplint-ho amb part de la crema. Amb la crema restant recobrirem el bescuit per totes les bandes, procurant que quede una superfície rugosa i la decorarem per damunt de cortadetes de taronja confitada i sucosa.

 

-Pasteló de mandarina :
Preparació :
De manera semblant podem confeccionar un pasteló de mandarina, però no posant ratlladura de corfa ni suc de mandarina en la crema, amb la qual cosa omplirem el bescuit i ho revestirem. Els costats podrem revestir-los a,b trossets ,olt xicotets d'anou, ametles o avellanes ben torrades, o grums de xocolate, ben pegats a la crema. En la part superior, damunt de la cremana, colocarem, com una gran flor feta de galló de sastuma en almívar, de pot.

 

-"Creps" als cítrics :
Preparació per a 6 racions.
Ingredients :
·Massa per a creps
·1/4 kg. de farina
·1 ou
·Un pessic de sal
·1 got de llet
Preparació :
Es preparen els creps pastant la farina amb la llet i l'ou, molt poc a poc, i el poquet de sal fins a fer una massa esponjosa. Posarem al foc una paella mitjana amb un poc de sagí, i , quan estiga ben calent, li escamparem la massa necessària per a formas un crep molt fi : ràpidament ho tornarem amb una espàtula i ,quan s'haja daurat per les dos cares, ho deixarem en una llanda o qualsevol altre atuell on es mantenga calenta. Així anirem formant fins a sis creps.
A banda prepararem 60 g. de mantega i la mateixa quantitat de sucre, el suc de dos taronges i mig llima, amb un poc de Cointreau.
De seguida els acostarem el suc de llima i de taronja i farem una espècie de salsa espessa; en la mateixa pella anirm col·locant els creps un a un doblándols en quatre dobles com si anessen mocadors, després d'haver-los amerat amb la salsa: després, arruixarem tots els creps amb el Cointreau, els agarrarem foc i sacsarem un poc la paella perquè tota la salsa s'impregne del licor inflamat. Servirem els creps calents.

 

 -Púding d'arròs a la taronja i a la llima :
Preparació :
Es tracta bàsicament d'un arròs molt olla en llet aromatitzada amb unes corfes de taronja i llima, fins a aconseguir una massa suau, homogènia i ben ensucrada, a la que, prou al final afegirem, diluïda en aigua tèbia, un poc de gelatina (cua de peix). De seguida incorporem a eixa massa una bona porció de taronja i llima confitats, ben picats, i es mescla tot. S'aboca en un motle -convé que siga de costats ondulats- i es posa en la nevera. Quan estiga bé fresc i dur, es trau del motle, s'aboca en un gran plat redó i s'arruixa amb una bona crema feta al foc amb llet, un poc de mantega i xocolate de pura qualitat, és a dir, no perfumat amb vainilles i altres "perfums" industrials.

 

-Flamejat de pomelo :
Preparació per a 4 racions.
Ingredients :
·1 pomelo
·6 pus
·4 copetes de ron
·3 cullerades grans de sucre
·1 dau de mantega
·2 cullerades de llet ben cremosa
·Unes cireres al marrasquí
Preparació :
Pelat el pomelo, es talla a rodanxes fines, i cada una per mig, i es posen a remull amb dos copetes de ron i dos cullerades de sucre. Les deixarem mcerar. Batrem els ous i la llet; posarem la paella al foc, fondrem la mantega, acostarem el batut i farem una truita grossa, llarga i no mol fregida, la posarem en una font metàl·lica i l'empolvorarem amb la cullera de sucre; l'arruixarem amb el ron ensucrat en que havíem remullat el pomelo, i la cobrirem i rodejarem de lesmitges rodanxes amb la fruita i algunes cireres. Calfades les dos copetes restants de ron, els arruixarem per damunt de la font i els agarrarem foc per a flamejar el conjunt.

-Nata al llima :
Preparació per a 4 racions.
Ingredients :
·1 llima
·6 cullerades grans de sucre
·1 copeta de conyac
·2 copetes de vi blanc dolç
·Un got gran de nata liquida
Preparació :
Ratllarem una bona part de la corfa de llima i, partint este per mig, li traurem el suc. Mesclant el suc, el conyac, el vi i la ratlladura, ho deixarem reposar unes hores: colorem bé este líquid i ho batrem amb el sucre; batrem després la nata liquida i, quan vaja prenent consistència, anirem tirant-li molt poc a poc, el líquid prèviament preparat, sense parar de btre, a fi de que la nata cresca i guany en consistència. S'aboca després en quatre copes que es decoraran per damunt amb tiretes finíssimes de llima confitat.
Finalment, introduirem les copes en la nevera i les tindrem allí un temps llarg; no en el congelador, perquè perdrien l'aroma.

 

Crema a la nável :
Ingredients :
·4 ous
·Sucre al gust
·2 taronges nável
·2/4 l. de llet
·Uns bescuitets de llengüeta
Preparació :
Batrem les clares a punt de neu i li anirem afegint,poc a poc, els rovells batuts, el sucre i, finalment, el suc d'una taronja, sin deixar de batre elconjunt. En el fons d'un recipient refractari haurem arreglat els bescuitets i els gallons de l'altra taronja, abocarem el batut que quallarem -no massa- al bany maria.

 

-Llimes a la crema :
Preparació per a 4 racions.
Ingredients :
·4 llimes que siguen bonics
·1 pot  de llet condensada
·1 gotet de llet
·Un parell de cullerades d'oli
·Un parell d'ous
Preparació :
Tallarem les llimes per la mitat i escorrerem el suc procurant que les corfes no s'espatlen; els llevarem la polpa amb la punta d'un ganivet xicotet o navaixeta; buides per complet les mitats, les col·locarem en una font refractària, tallant-los prèviament la part punxeguda perquè no es bolquen. Amb la llet condensada, la llet liquida i els rovells dels ous, farem una crema fina, afegint un poc de suc de llima, per a omplir els buits entre els mitjans llimes; batrem les clares a punt de bescuit, i, bressolat estiguen ben dures, afegirem sucre per a aconseguir una crema de merenga que col·locarem en forma de súmmum en cada mitjana llima. Després, els escamparem per damunt un poc de sucre glacé, els ficarem en el forn i no ho traurem fins que les clares es vegen daurades.

 

-Souflés de llima :
Preparació per a 4 racions.
Ingredients :
·4 llimes boniques
·8 cullerades grans de llet condensada
·2 ous
·Un gotet de llet
·Una gran culleradeta de sucre
Preparació :
Les llimes, ben llavats i tallats els seus peduncles, es partiran per mig, se'ls traurà el suc amb una exprimidora que conserve intactes les corfes i es desposseiran després, amb un ganivet, de la pelfa blanca interior, amb delicadesa. Reservarem el suc. Amb la llet condensada -una tàcita de llet normal- i els dos rovells, farem una crema suau, a la que afegirem tota a part -segons el gust- del suc de les llimes. Batrem les clares al punt més dur, i ho mesclarem amb la cullerada molt plena de sucre, o poc més; amb este batut anirem cobrint els mitjans llimes prèviament plens de crema, i després els ficarem en el forn, empolvorant la merenga amb sucre fins que prenguen un color prou daurat.

 

-Tortada de llima :
Preparació :
El forro d'una pasta fullada normal es farcida amb una crema pastissera amb sabor a llima. La nit anterior s'haurà posat la llima pelat i tallat a mitges llunes, amb aigua, perquè es perda força. La llima ben escorregut es col·locarà com si fóra tortada de poma i es ficarà en forn a 200º. Al traure la tortada del forn, amb un raspall es puntua amb gelea de poma.

 

-Pastís de llima :
Preparació per 6 racions :
Ingredients :
·300 grs. de massa per a pastissos
·1 cullerada de farina
·60 grs. d'ametla mòlta
·60 grs. de mantega
·3 cullerades de sucre
·1 ou
·1/4 kg. de sucre
Preparació :
Ben llavats les llimes en aigua freda, es tallen a rodanxes fines, se'ls lleven els ossos, u després les rodanxes es posen en un atuell amb aigua bullint. Així se'ls deixa en reposa prop de huit hores. Passat els temps, se escorren i es fiquen en una cassola, es cobrixen d'aigua freda i es calfen de seguida amb foc molt viu. Quan llevant el bull, es disminuïx el vigor del foc i es deixen coure durant un hora.
A banda es pasta la farina amb les ametles mòltes, amb el sucre i amb la mantequilla,y es fa una massa suau. Batrem l'ou amb la corfa de llima ben ratllada i la incorporarem a poc a poc a la mantega i el sucre i després la farina i l'ametla. Quant estiga tot bé mesclat, s'aboca en un motle on tenim la massa per a pastissos, i este en el forn a una temperatura d'uns 190 º; es deixa durant mitja hora fins que estiga daurat i ferm l'embolic el pastís. Ho deixarem refredar fora del forn.
Col·locarem el suc de les rodanxes de llima i una part la courem a poc foc amb el quart kg. de sucre i la branqueta de vainilla; quan estiga dissolt el sucre, li afegirem les rodanxes de llima i deixarem que continue bullint cinc minuts; després, traurem les rodanxes amb molt atenció perquè no s'espatlen. Es deixa que l'almívar continue coent fins que comence a espessir-se, i llavors ho retirarem del foc. Les rodanxes de llima seran col·locades al voltant del pastís, que, ja fred haurem posat en un plat redó. Escamparem l'almívar per damunt de la llima i ho ficarem en la nevera.

 

Algunes de les receptes tradicionals que podem trobar al voltant de Rafelguaraf són:

-All i pebre d'anguila :
La recepta de l'all i pebre és típica de la zona de l'Albufera de València. Este plat ho cuinaven els pescadors amb anguila, peix prou comú a València. Com l'anguila és un peix gras (al voltant de 18 %) i de sabor intens, és ideal per a mesclar amb arròs o pasta.

 

-Arròs al forn :
Arròs elaborat al forn, amb cassola de fang. L'arròs, en este cas serà un arròs sec, a partir del caldo d'olla, acompanyat per carn de porc (cansalada, morro, orella, botifarra), cigrons, creïlles, tomaca i alls. És un plat molt estés per moltes comarques, si bé, les ciutats de Xàtiva i Albaida, amb sengles concursos anuals, són les que major projecció exterior li estan donant.

 

-Bunyols de carabassa :
Els bunyols de carabassa, són un postre molt arrelat en la província de València. Durant les festes de les Falles, és el moment de l'any en què més bunyols es consumeixen, però són un autèntic menjar que en cualsevol moment de l'any es pot degustar.

 

-Fideuà :
Plat que en els seus orígens era un plat senzill de mariners, en l'actualitat forma part de la carta de restaurants de tot el món. És el plat per excel·lència de Gandia (ciutat en què se celebra anualment el Concurs Internacional Fideuà de Gandia i Gatronomia) , i de la comarca de la Safor.

 

-Paella Valenciana :
La paella és el plat més internacional de la cuina valenciana. En prácticament tots els pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, la paella és el plat per excel·lència.

 

-Pebreres farcides :
Plat típic en la comarca de la Safor, especialment en Oliva, a més de la comarca de la Vall d'Albaida (els municipis més pròxims a la Serra Mariola). Segons els municipis s'elabora de manera distinta i es denomina de distintes formes : "Bajoques farcides", "Pebreres farcides".

 

 

Informació recavada i introduïda per ALBA VIDAL ABRIL.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31